România în Schengen – care sunt șansele aderării. Anunțul așteptat de români „este oficial”

de: Iulia Kelt
01 12. 2023

Președintele PMP, Eugen Tomac, a dat de înțeles că intrarea României în spațiul Schengen pare o poveste amânată la infinit.

Vezi și: România în Schengen rămâne un vis frumos, cel puțin acum. Cine poate întinde o mână de ajutor românilor în Europa, cât așteptăm

Ce se întâmplă cu relația dintre România și Schengen

„E ca și cum am fi pe pragul unei uși fără să putem intra. E dezamăgitor să vezi cum obiectivul acesta esențial pentru România este mereu amânat de putere”, a declarat Tomac, exprimându-și dezamăgirea pe Facebook, citat de Știrile PRO TV.

Reuniunea din 5 decembrie a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) nu va duce la niciun vot pentru aderarea României la Schengen, iar această veste a confirmat oficial că țara noastră rămâne în așteptare.

„E oficial, nu ne vom alătura spațiului Schengen în acest an. Discuțiile vor avea loc, dar hotărârea se amână”, a subliniat Tomac, exprimându-și frustrarea în fața acestei amânări.

Frustrarea sa s-a transformat în critică acerbă la adresa cancelarului federal al Austriei, Karl Nehammer, despre care susține că „ne umilește din nou într-un mod absolut scandalos”, a completat Tomac.

Nemulțumirea lui Tomac față de prioritățile altora, cum ar fi vizitele în străinătate și discuțiile despre taxe și impozite, este evidentă: „Locul nostru este în UE, dar nu putem aștepta pasiv. Trebuie să ne batem pentru fiecare șansă și să fim credibili în cererile noastre”, a spus acesta, potrivit sursei citate anterior.

Vezi și: Ce este spațiul Schengen. Cum e diferit de UE și ce se schimbă pentru o țară care adera la el

Ce ne-ar putea rezerva viitorul

În ceea ce privește viitorul, există discuții și planuri pentru o aderare etapizată a României la Schengen, începând cu accesul pe cale aeriană din martie anul viitor.

Cu toate acestea, lipsa unei decizii clare în cadrul reuniunii de la începutul lunii decembrie a dat naștere speculațiilor despre convocarea unui Consiliu Extraordinar pentru a lua o hotărâre fermă.

Premierul Marcel Ciolacu a abordat acest subiect și în discuțiile cu omologul său spaniol, Pedro Sanchez, ținând cont că Spania deține președinția Consiliului UE în prezent.

Oricum, incertitudinea privind aderarea României la Schengen rămâne la ordinea zilei, iar speranța pentru o rezolvare rapidă a acestei probleme persistă în discuțiile politice de la nivel înalt.

Vezi și: România primește o nouă lovitură cu aderarea la Schengen. Nu suntem pe agendă la început de decembrie